Lente en wilde hyacinten kleuren het Boelarebos!

0
382

Gisterennamiddag 10 april 2019 stapten mijn maat Patrick en ik het Boelarebos in. Dit mooi geaccidenteerd bos ligt op het adres Boelarebos, nabij de Hoge Buizemont, de Denderoord- en de Gaverstraat in 9500 Overboelare.
Dat het bos er qua belichting van de lentezon, het prille groen, en voorjaarbloeiers prachtig bijligt vertellen de foto’s.
De Wilde Hyacinten, of de Boshyacintens, zijn dit jaar bijzonder vroeg aan het bloeien. Ze zijn wel 10 dagen vroeger dan in een kouder voorjaar.
Bij ons worden Boshyacinten ‘snottebellen’ genoemd, dit omdat er wanneer u zo bloempje plukt, een slijmerige substantie uit de stengel vloeit.

In Brakel, Vloesberg en Ronse worden deze mooie lentebloeiers ook ‘Blauwe Kousjes’ geheten. Waarschijnlijk ook in Zottegem, maar ik weet het niet zeker: graag een antwoord – [email protected]

Deze wilde hyacinten kunt u zeker tot begin mei in de Vlaamse Ardennenbossen gaan bewonderen! Nog enige dagen en dan zullen ze ook heel aangenaam gaan ruiken.
Rond Maarkedal en in het Enamebos kunt u nu ook Longkruid in bloei zien staan. Ook de Paarse Schubwortel, een parasiet die parasiteert op populieren- kastanje en wilgenwortels. Langs de Rampe in Kwaremont en in de omgeving van de Paterberg staat de Paarse Schubwortel weelderig, ze noemen deze bloemen zonder bladgroen daar “Guymauvekes”.

In het Pajottenland is het Hallerbos bijna wereldberoemd geworden dankzij de Boshyacintjes. Trek alvast eens onze bossen in! Via de parkeerplaats van het natuur-educatief Centrum de Helix, in Grimminge is ook het mooie Raspaillebos makkelijk te bereiken.

Karel De Pelsemmaeker.

het wordt kleurig in het Boelarebos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here