Het Ronde van Vlaanderen-weekend 2019

0
338
Ronde van Vlaanderen 2019 in Vloesberg

De Ronde van Vlaanderen brengt heel wat teweeg in onze Vlaamse Ardennen. Onze streek wordt één Vlaamse Kermis met alles erop en eraan…Trippen met mosterd in een sandwich, mattentaarten en stukken rijst- en sémouletaart met koffie op terrassen; breugeliaanse buffetten en barbecues!
Mensen die langs de omloop wonen ontvangen vrienden en familie, volle restaurants met gasten die van een Ronde van Vlaanderen-menu genieten.
Speciale bieren krijgen extra aandacht: het Geraardsbergse Muurken, Kwaremont bier Flandrien bier, ook seizoenbieren uit Wallonië die de oude Flandriens graag dronken worden terug op de kaart gezet.

Wij ontvingen op vrijdagnamiddag, 6 april, rond 16 uur al 4 Italiaanse wielerliefhebbers van – Veloclub Oggiono – https://www.facebook.com/velocluboggiono/ op zaterdag waren ze voltallig 16 Italiaanse wielerfanaten, waarvan er 7 zaterdag de volledige ronde reden. Na deze bewonderenswaardige prestatie van de Italianen en enkele leden van De Trudy’s https://www.nieuwsblad.be/cnt/bljli_20100602_002 genoten we allen samen van een heel geslaagde barbecue in Everbeek-Beneden (of was het Ghoy?). Het was in elk geval in het mooie zaaltje van hoeveslagerij ‘A la Fontière’ !
De boerderij van de familie Lion ligt op Ghoy, een deelgemeente van Lessines. De overkant van dezelfde straat is de Kloosterstraat en ligt op Everbeek-Beneden, een deelgemeente van Brakel. Belgischer kan je buitenlandse gasten niet ontvangen: voor hun gps geef je ze beide adressen en ze komen terecht.

Al meer dan 20 jaar komen deze Italiaanse wielerliefhebbers naar Geraardsbergen, het gebeurde allemaal in Giesbaargen door een toevallige ontmoeting op de Muur en groeide in Café de Presse, bij Linda en Taaf, uit tot een mooie vriendschap. Ook onze dochters en schoonzonen zitten er voor een groot deel tussen. Vooral Nele die graag Italiaans spreekt, heeft de samenwerking van De Trudy’s met Veloclub Oggiono bevorderd.

Jaren geleden, in 2003, ontvingen wij bij ons thuis, 22 Italiaanse wielerfanaten! Onze kinderen hadden vooraf gezegd dat hun vrienden gek zijn op Belgische bieren en er dus zeker geen wijn moest geserveerd worden maar bier: Duvel, Chimay, La Chouffe en andere streekbieren. Ik had toen ook een Flandrien-menu klaargemaakt. Allerlei hapjes, toastjes belegd met platte kaas en sneetjes radijs, met gerookte zalm ook. ook blokjes hoofvlees met mosterd, stukjes witte pensen met wat appelmoes. Als aperitief had ik geuze en kriek ‘Boon’ voorzien. Ik ben in deze periode dan ook naar het Pajottenland-dorp Lembeek, gereden om steelglazen te kopen: grote en kleine, om geuze als aperitief en als drank bij het eten te kunnen serveren: deze glazen werden intussen al heel dikwijls gebruikt.

Ook het hoofgerecht was Belgische kost bintjes-aardappelen met wat ajuin gebakken in de oven, met varkensgebraad en verse bladspinazie in de boter. Toen we aan tafel zaten werd het, naar Italiaanse normen, enorm stil iedereen at, dronk en genoot in stilte.
Voor het dessert werd er rijsttaart, sémouletaart en mattentaart op tafel gezet. We dronken koffie van Greyspeird: deze koffie kwam toen niet meer uit Geraardsbergen maar uit Antwerpen, alleen de naam bestond en bestaat nu nog.

Op zaterdag 6 april 2019 beleefden we in ‘A la fontière’ bijna hetzelfde. Lekkere hapjes, bier uit Henegouwen: Quintine, Goliath en Pure, een bier uit de Brouwerij of ‘Brasserie du Val de Dendre’ uit Ollignies. Een uitgebreide barbecue, met vlees van topkwaliteit.
Daarna zijn de Italianen, op onze aanvraag hun Italiaanse Evergreens gaan zingen zoals: Arrivederci Roma, Volare, Che Sara, Marina, no ho letà, enz…
Toen ik wat later op de avond aan hen vroeg wie zondag zou winnen, werden Greg Van Avermaet, Wout van Aert en Tiesj Benoot genoemd, niemand dacht aan een Italiaanse winnaar van de Ronde.

Zondag werden ze dan ook gek toen Alberto Bettiol er nog bij was in de finale. Het Italiaanse temperament was niet meer te temperen. ‘Parti – no non ancora è troppo presto!
Ma vafancullo deve farlo ora – ma non tenerlo deve aspettare. No lo dico io PARTI en hij ging op de Kwaremont! Sommige vonden het te vroeg anderen te laat en één enkeling
vond het ‘il momento guisto di andare’. Het was een intense finale en een Italiaans feest barstte los na de overwinning met vlaggen, gezang en, uiteraard, Belgisch bier.

Iemand uit onze Italiaanse vriendengroep, Alessandro Tagliabue, is er van overtuigd dat ik hen geuze leerde kennen. Iedere keer als ze naar Geraardsbergen afzakken vernoemd hij dit. De man is intussen, ginder in zijn streek in Noord-Italië, een echte ambassadeur geworden van Geuze, Kriek en Rodenbach. Hij heeft intussen ook al een cursus bierbrouwen achter de rug en geeft ginder in Italië sessies over Belgische bieren. Het is heel aangenaam om hem zonder enig accent geuze, kriek, Pajottenland en verschillende merken van geuze te horen uitspreken.
Ook Alberto Bettiol sprak, in een van zijn interviews Ronde van Vlaanderen, Kwaremont en Koppenberg, zonder enig accent heel mooi uit! Bravo bravo bravissimo! Alberto. Misschien tot zondag in Parijs-Roubaix, want we zullen er zijn en jij waarschijnlijk toch ook?

Karel De Pelsemaeker

De tien eersten uit de Ronde van Vlaanderen 2019 zijn:
1 Alberto Bettiol Ita, 2. Kasper Asgreen Denem, 3. Alexander Kristoff Norw 4. Mathieu van der Poel Nl, 5. Nils Politt Duitsl, 6. Alejandro Valverde Spanje, 7. Oliver Naesen Belg, 8. Alejandro Valverde spanje, 9. Tiesj Benoot belg, 10. Greg Van Avermaet Belg.

In het feestzaaltje ‘ A la Fontière’ nabij de slagerijhoeve

Na de Ronde in Geraardsbergen in Bar Gidon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here