Dwars door Vlaanderen was beeldig!

0
224
Dwars door Vlaanderen op berg Tenhoute in Maarkedal

Ik was gisteren langs d’ Hoppe in Vloesberg naar de Ninoofsesteenweg in Ellezelles gereden, om daar af te slaan richting Maarkedal, naar de Tenhouteberg. Deze helling met een stijgingspercentage van ongeveer 20% werd, in januari 2018, terug aangelegd met kasseien.

De Tenhoutestraat is een van de oudste wegen uit de Vlaamse Ardennen. Deze weg gaf al in de Romeinse tijd een verbinding tussen het Waalse achterland en de Vlaamse Scheldestreek.
Onder de slechte asfaltweg lagen nog de oude kasseien, die in 2018 hergebruikt werden bij het opnieuw aanleggen. Zo kreeg de heraangelegde helling op toeristisch en sportief vlak een meerwaarde. Misschien zullen organisatoren van wielerwedstrijden ‘Berg ten Houte’ nu in hun parcours opnemen, hoopte men in Ronse-Maarkedal. Ronse is nu eenmaal een wielrenstad, besloot het stadsbestuur.

Op 3 april 2019 was het dan zo ver, zowel wielerliefhebbers als landschapsfotograven waren er verenigd. Ik ontmoette er onder de toeschouwers verschillende nationaliteiten: Fransen, Engelsen, Nederlanders en Italianen, ook Walen, Antwerpenaren en Limburgers. Velen onder hen verbleven hier en blijven hier, in ons mooi koerslandschap dat de Vlaamse Ardennen en Pays des Collines heet, tot na de Ronde van Vlaanderen.

Na de passage op Ten Houte, reed ik naar d’ Hoppe in Vloesberg om daar in een café de wedstrijd verder op tv te volgen. Het werd een mooie wielerwedstrijd, waarin diegenen die ook veldrijders zijn bewezen dat hun winterbezigheden belangrijk zijn voor de Belgische wielerklassiekers. Jammer genoeg arriveerde de eerste Belg slechts op de vijfde plaats.
Philippe Gilbert, de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen, gaf tijdens de wedstrijd op!
Deze coureur zijn suppoters hadden nochtans een mooie karikaturale affiche geplaatst langs de Tenhoutestraat in Maarkedal.
Philippe is, nu enige dagen voor de hoogdag van de heilige wielersport, ziek geworden. Volgens zijn ploegbaas Patrick Lefevere, is dit een paar dagen voor Vlaanderens Mooiste geen perfecte situatie maar we moeten toch niet in paniek slaan!

De eerste vijf renners uit Dwars door Vlaanderen zijn: 1. Mathieu Van Der Poel, 2. Anthony Turgis, 3. Bob Jungels, 4. Lukas Pöstlberger, 5 Tiej Benoot, de man uit Gent.

Karel De Pelsemaker.

PS: Een korte tijd vooraleer de wedstrijd voorbij kwam sprak ik, op Tenhoutestraat, met twee als wielertoeristen uitgeruste mannen, vader en zoon. Ze reden langs de oude Romeinse wegen vanuit Brugge naar Mons. Vanuit Mons zullen ze verder fietsen naar Bavay en Reims, de Franse champagnestad.

Paarse schubwortel, een parasiet, langs het parcours!

De mooie Vlaamse Ardennen onder de hemel van april.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here