De Beiaard wordt NUUS! Lees er meer over...
SONY DSC

Tweede geutelingenfakkeltocht trok door de straten van Elst

Zo’n 100 mensen trokken vrijdagavond onder zware weersomstandigheden door de straten van Elst. Dit naar aanleiding van de geutelingenfakkeltocht. Deze tocht wordt opgedragen aan de H.Apollonia (feestdag 9 februari) , de patroonheilige van het  geutelingendorp Elst

Er werd gestart aan de Apolloniakapel en vervolgens halt gehouden aan de Apolloniakerk.

Tussendoor kon men genieten van een druppel, een biertje en een gebakje.

De trommelaars uit Mater liepen voorop tijdens deze unieke tocht

08/02/2019 Tweede Geutelingenfakkeltocht trekt door de straten van Elst.

08/02/2019 Tweede Geutelingenfakkeltocht trekt door de straten van Elst.De fakkeltocht startte met tromgeroffel van de fanfare uit Mater aan de kapel van Sinte-Apollonia op de hoek van de Gentsestraat met de Lepelstraat.Een honderdtal deelnemers met vuurfakkels deden in processievorm de ommegang.Er werd halt gehouden voor een gebed aan de Apolloniakerk waar de relikwie van de H. Apollonia wordt bewaard. Sint-Apollonia is de patroonheilige van de parochie. Haar naamdag wordt gevierd op 9 februari. Rond die periode was het vroeger dan ook de gewoonte dat bedevaarders naar Elst kwamen om Sint-Apollonia te aanbidden. Ze riepen haar dan onder meer aan tegen tandpijn.De wandeling werd afgesloten met een symbolische popverbranding. De kersverse jonge geutelingenboer – en boerin die deze namiddag in de school werden verkozen mochten de pop verbranden.De H Apollonia weigerde als christen terug te keren tot het heidense geloof van de romeinen en werd hiervoor veroordeeld tot de brandstapel.Initiatiefnemer van deze fakkeltocht is Gezinsbond In de Rand die hierbij samenwerkt met enkele Elsterse verenigingen.

Posted by Netwerk Brakel on Friday, February 8, 2019

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Krijg het nieuws uit jouw buurt

116519