“ We Gotta Stop” … Toetsten we in 1964 op de jukeboxen!

0
326

“Liliane Saint-Pierre ‘een grote fan van Edith Piaf en Buddy Holly en The Beatles’ wordt vandaag 70 jaar!

Liliane werd in Diest, als Liliane Keuninckx, geboren, op de achttiende december 1948 en   om precies te zijn rond tien uur ’s ochtends. Twee jaar later wordt haar broer geboren. Papa Theofiel Keuninckx was spoorwegbediende en mama Gabrielle was een huisvrouw die ook enige dagen in de week ging poetsen. Beiden moesten hard werken om ervoor te zorgen dat hun kinderen een goed leven konden leiden. Liliane had trouwens een enorm goede band met haar broer Roland, die op 28-jarige leeftijd door een ongeval om het leven kwam.

Thuis werd er tijdens hun jeugdjaren niet zo vaak gezongen, behalve door haar vader, die vocaal graag uitpakte met enige van zijn lievelingsliedjes en mama leerde haar kinderen ook wel het Vlaamse volkslied ‘Op de purperen hei’ zingen. Liliane is met rock-‘n-roll en met sterren als Elvis Presley, Buddy Holly Brenda Lee en Connie Francis en iets later met The Beatles opgegroeid. Na een tijd kwam daar ook de blanke soulzangers Dusty Springfield bij.

Zingen deed ‘Lilianeke’, zo werd ze bij de buren en kennissen genoemd, zowat overal. Ook op school, maar ze voelde zich vaak verlegen; doch tijdens de lessen muziek zong ze haar in de kijker, want iedereen was het erover eens dat Liliane een mooie stem had. Niettegenstaande dat ze zich dikwijls in haar slaapkamer afzonderde om daar met de gitaar in de hand liedjes te zingen, droomde ze ervan, ondanks haar opvallende stem, ooit als ballerina op de planken te staan. Maar daarvoor vond ze, helaas, bij haar ouders geen steun. Toen ze begon met zingen, dachten pa en ma dat het eerder een hobby was en ze waren ervan overtuigd dat hun dochter wel een echt vak zou leren; zoiets als kinderverzorgster of verpleegster.

Als lid van de plaatselijke turnkring liet ze zich ook graag horen tijdens menig feestje en op aanraden van de familie, vooral onder impuls van haar ooms Edouard en Robert, ging ze al op haar twaalfde deelnemen aan crochetwedstrijden, waar ze liedjes als ‘Wieg me en Ik zeg mama’ van La Esterela en ‘Met je handen’ van Jean Walter bracht, ook Duitse nummers van de Griekse zangeres Melina Mercouri zong Liliane uitstekend!

Intussen gaat Liliane ook tijdens de weekends zingen bij de Diestse groep ‘The Starlets’. Als die er na een tijdje mee ophouden, sporen ze Liliane aan in haar eentje door te gaan. In 1964 neemt ze deel aan de Grote Variétéprijs van Radio Luxemburg. Hier ontmoet ze tijdens de halve finale een zekere meneer Terheggen, die haar het liedje ‘We gotta stop’ laat horen. Liliane gaat akkoord dat liedje tijdens de finale te zingen, waarmee ze dan toch een tweede plaats behaalt en een platencontract bij Philips krijgt. Zij droomt van om een Vlaamse carrière zoals,  de tieneridolen van dat moment: Sylvie Vartan en France Gall dat in Frankrijk doen, in Vlaanderen op te bouwen. Liliane had voordien ook veel bewondering gehad voor de Duitse tienerster Conny Froboess.

Haar allereerste single ‘We gotta stop’ staat tijdens de zomermaanden van 1964 op de vijfde plaats van de Top Dertig in Het Belgisch ‘Hitboek’. Op de B-kant prijkt ‘Ik wil vrij zijn’, een vertaling van ‘You don’t own me’ van Lesley Gore.

Milo De Coster, die al John Larry onder zijn hoede heeft, wordt door Liliane haar platenfirma als haar manager aangeduid. Iets later heeft ze opnieuw een hit te pakken, deze keer met ‘Waarom’, en ook het liedje ‘Verboden wensen’ wordt een succes. Ze is nog maar zestien als ze dit laatste nummer uitbrengt en het publiek vindt de tekst wel iets te mondig voor haar leeftijd. Liliane trekt de schooldeur achter zich toe en gaat zich volledig smijten voor haar carrière.

In 1965 mag ze samen met Tonia, Maurice Dean en Cécile Ford deelnemen aan de Europese Beker voor Zangvoordracht in het Casino van Knokke. Tijdens dit festival wordt ze door enkele producers van de Duitse televisie opgemerkt. Bij onze oosterburen mag ze in tv-shows optreden met onder meer Roy Orbison, Gigliola Cinquetti en Rita Pavone. Het toeval wil dat ze in de legendarische Star Club in Hamburg gaat zingen, de plek waar The Beatles het vak leerden! Hier treedt ze samen met Ferre Grignard op en wordt haar een Duits platencontract aangeboden, wat uitmondt in singles als ‘Leider, leider’ en ‘Du bist wie ein Fremde’. Liliane houdt echter niet zo van die Duitse schlagers, maar wel van de diverse televisieoptredens, waar ze onder meer Jimi Hendrix en The Bee Gees ontmoet. Ondertussen is voor haar manager Milo De Coster is geen stunt gek genoeg om Liliane in de kijker te brengen:

Net zoals zovele Vlaamse artiesten zorgt hij ervoor dat Liliane kan schitteren tijdens het, in de zestiger jaren van vorige eeuw, razend populaire televisieprogramma Canzonissima.

Ze neemt deel aan de speciale editie van 1968, samen met onder andere Marc Dex, die dankzij het nummer ‘Oh clown’, een levensliedje, de lieveling van het publiek wordt. Maar het is Liliane die wint met ‘Wat moet ik doen’, een echte song en een genre van lied zoals de jury dat toen wou. Om voor Marc Dex de pijn van het verlies wat te verzachten, neemt Liliane als aardigheid het singletje ‘Oh oh Marc Dex’ op.

Vreemd genoeg blijven nadien de echte hits uit. Liliane staat niet meer achter de nummers die ze moet zingen. Dankzij een immer vlijtige en alerte Milo De Coster komt Liliane op haar achttiende in contact met Claude François, die koste wat het kost van haar een vedette in Frankrijk wil maken. Hij heeft net zijn eigen platenlabel Disques Flèche opgericht en zoekt nieuw talent. Madame Sandra wordt door Cloclo aangeduid om Liliane vocaal bij te schaven. Het is zij die de ademhalingstechniek van Liliane verfijnt. Tal van zangkneepjes heeft ze van deze Russische mevrouw geleerd. Claude lanceert haar als Liliane Saint-Pierre en er volgen Franstalige singles als ‘J’entends une symphonie’ en ‘Je suis une fille toute seule’. In totaal heeft Claude François een twintigtal songs voor Lililane, die hij in zijn La Douce France, heilig verklaarde ( Saint-Pierre) gecomponeerd .

Vijftig jaar later, op maandagavond 3 december brengt Liliane dit liedje op het podium van de Brusselse muziektempel ‘De Acienne Belgique’ en wij waren bij dit optreden aanwezig. Er werd er ook bij verteld dat Liliane de eerste artieste was die op het label Flèche een song opnam en dat ‘ Je suis une fille toute seule … seule dans cette grande ville.’was.  Liliane zong het heel beklijvend en domineerde de grote muziektempel zodanig dat er een minutenlang applaus volgde.

Voor haar zeventigste verjaardag schreef Wannes Cappelle, de man van ‘Het Zesde Metaal’ een mooie song, waarin Liliane haar leven wordt weerspiegeld en die een dezer dagen zal worden opgenomen. Ook dat nummer bracht Liliane Saint-Pierre samen met de gasten van “Het Zesde Metaal…- Het beste metaal -” op 3 december in de Brusselse Acienne Belgique. Ik ben ervan overtuigd dat Liliane van Wannes en zijn muzikanten een heel prachtig verjaardagscadeau heeft gekregen.

Op zondag 16 december 2018 waren Vera, mijn echtgenote, en ik met heel wat fans samen op de verjaardagspartij van Liliane St-Pierre. Alles ging door in restaurant ‘Het Vaderland’ in Dendermonde. Liliane die op 18 december werd geboren hield, doordat haar levenspartner in juni 2010 overleed, voor het laatst een verjaardagfeest in 2009, in het Vlaams Brabantse Dworp. Voordien ging dit feestje dikwijls in Aalst door. Voor haar vijftigste verjaardag trokken we naar Gent en tussen haar 50ste en 60ste verjaardag trokken we, om samen met haar de kaarsjes uit te blazen, naar Herk de Stad.

Karel De Pelsemaeker

 

PS: Sinds 1963 ken ik Liliane, ik ben nu bijna al 55 jaar een stevige fan van haar en ken haar heel goed. Samen met andere fans beleefden we al zeer aangename momenten zoals tijdens de reizen naar Parijs naar het graf van Claude François. De reis, in 2001, naar Benidorm en de champagnereis naar Riems. Ook onze dochters werden na Soldiers of Love, in 1987, stevige Liliane fans. Onder haar fans duiken ook heel wat bekende namen op: onder anderen: Yvonne Verbeek, La Esterelle, acteurs Jo De Mayer, Warre Borgmans, Chris Lomme, Lieven Scheire, Marino Falco of Marijn Devalck, Jan De Smet, Herr Seele, Ncole en Hugo, Bart Herman, Bobbejaan Schoepen, Tante Terry, Jo leemans en Staf Knop, de twee laatsten beweerden trouwens, heel langgeleden al, dat Liliane een unicum is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here