Het domeinkasteel van Seneffe

0
229

 

In april van dit jaar bezochten we het Kasteel van Seneffe. Seneffe ligt in Henegouwen en niet ver van de luchthaven van Charleroi. Het is een prachtig domeinkasteel en één van die plaatsen die samen met andere oude kastelen en curieuze plekken ervoor zorgen dat Henegouwen een mooie toeristische Belgische provincie is. Wij genoten in de gemoderniseerde orangerie van het kasteel van een heerlijke driegangen lunch en wandelden daarna een klein deel van het erom grote domein af.

Het grote voorplein van het kasteel van Seneffe.
Zicht vanaf het voorplein van het kasteel op de kerk van Seneffe.

Aangezien er heel wat mensen van bij ons, of vanuit Zuid-Oost-Vlaanderen, naar de luchthaven van Charleroi trekken is het toch wel interessant om te weten dat er op een vijfentwintigtal kilometer daarvandaan een unieke plek bestaat waar er steeds wat te beleven valt. Het Domein van het Kasteel van Seneffe is een uitstekend oord om te wandelen en te ontspannen. Het vormt tegelijk ook het schouwtoneel van openluchttentoonstellingen, waar de bezoekers zich kunnen laten verleiden door de prachtige omgeving en de magie van de evenementen die daar steeds plaatsvinden: ‘Kunstenaars van internationale faam, bijvoorbeeld, palmen elk jaar opnieuw de ruimte in om er hun werken tentoon te stellen.’

Het Domein van het Kasteel van Seneffe, dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 22 ha, werd gerestaureerd in de geest van de eerste bewoners. De oorspronkelijke regelmatige wandelwegen, werden bewaard en verfraaid met een prachtig decor van beplantingen die de sfeer van weleer oproepen! Het grote tweearmige waterbekken aan de achterkant van het kasteel is voorzien van een fontein waaruit een waterstraal van 15 meter hoog spuit. Tussen het kasteel en het grote waterbekken krijgen de gaanderijen van het voorplein een verlengstuk in de lindelanen, die er een bladergewelf vormen. Aan de achterkant van het theater, van het kasteel, bevindt zich een ongereptere zone die dicht beplant is met de meest uiteenlopende boomsoorten. De vijver werd in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en mondt uit in een druppelvormige uitbreiding. Vanaf de oever van deze waterpartij ligt er een klein bruggetje naar het romantische eilandje.

De natuur in het Park

Behalve zijn groot architecturaal belang, kan het kasteelpark van Seneffe ook prat gaan op een prachtige, soms beheerste en soms wilde natuur. In de bescherming van een omheiningsmuur, waardoor ze van de rest van de omgeving worden afgescheiden, groeien en leven heel wat verscheidene planten- en dierengemeenschappen. In de schaduw van de beuken bloeien hier in de winter sneeuwklokjes en in de lente blauwe tapijten van boshyacinten, die in de streek van Charleroi al zeldzamer zijn. (Wilde hyacinten groeien in een maritiem klimaat.) In de hoge takken van de essen, linden of esdoorns, horen we, in de lente, de roep van koekoek en het gezang van de wielewaal; mezen, roodborstjes, roodstaarten, heggenmussen en boomklevers verblijven er het hele jaar. Om deze typische bos- en parkvogels aan te trekken, werden dicht bij de volière een groot aantal verscheidene bessenheesters aangeplant.

De oevers van de vijver vormen het koninkrijk van waterplanten en kikkers. Grote dieren zullen wandelaars weliswaar niet te zien krijgen wanneer ze over de wandelpaden kuieren, maar het is niet uitgesloten dat ze een glimp opvangen van de witte staart van een konijn of het fijne silhouet van een wezel, of ’s avonds laat een, in een stekelig bolletje gerolde, egel aantreffen.

 Landschapsgedeelte van het park

In het gedeelte tussen de tuin van het theater en de achterkant van het park werd vanaf 1780 begonnen met de aanleg van een onregelmatige tuin, zonder dat daarbij echter de originele geometrische structuur werd gewijzigd. Terwijl de regelmatige tuinstijl al sinds de middeleeuwen heel Europa overheerste, ontwikkelde zich in Engeland vanaf de jaren 1720 een onregelmatige stijl, waarbij talrijke exotische boomsoorten werden gebruikt. Die nieuwe ‘landschapsstijl’, die beantwoordde aan een nood aan vrijheid en terugkeer naar de natuur, veroverde omstreeks 1775 heel Europa en maakte ook in de volgende eeuw furore.

In de door de Parijse architect Brongniart ontworpen landschapstuin van Seneffe slingert een beekje zich met kleine watervalletjes vanaf de achterkant van het park door de tuin en mondt uit in een vijver met een heuvelvormig eilandje. Voor de uitvoering van dit ontwerp werden nieuwe planten en bomen aangeplant, onder andere cipressen, ebbenbomen, Amerikaanse lariksen, Schotse dennen, rode esdoorns, thuja’s en magnolia’s

Karel De Pelsemaeker

Google eens op:  http://chateaudeseneffe.be/nl

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here