Gaan we eens naar Flobecq?

3
312


E-mail over Vloesberg en cousijntjes

Gaan eens naar Flobecq?

Lang geleden toen ik nog een knaap was, of rond 1960, was eens naar Flobecq gaan nog een echte belevenis. Vooral tijdens de verlofperiode van de werkman. En dat was meestal in de weken voor of na 21 juli (rond onze Nationale Feestdag ) en in de week van 15 augustus.

In augustus trokken de mensen daarnaartoe om bosbesjes te plukken. In Opbrakel en Nederbrakel noemen ze deze vruchtjes ‘cousijntjes’. Bij ons ‘couzinnekes’ en over de taalgrens rond Lessines ‘des cousines’, hoewel bosbessen in het Frans des ‘myrtilles’ noemen.

Waarom ze in onze streek cousijntje ( neefjes ) heten weet ik niet, ik weet wel dat in Flobecq couzinnekes gaan zoeken ook rond Geraardsbergen heel populair was.

Tot op 30 september 1959 reed er zelfs een tram van uit Geraardsbergen langs Goeferdinge en Everbeek naar Flobecq. Uit mond aan mand vertelsels weet ik dat er op deze tram soms mensen zaten met een grote melkkan in de hand om hun bosbessenoogst in te deponeren.

Sommigen hadden zelfs een bessenkam mee om de besjes mee van het struikje te kammen (te plukken).

Deze besjes werden erg geëerd om er confituur mee te maken. Soms werd er ook confituur gemaakt van een deel braambessen en een deel bosbessen.

Bosjes groeien steeds op grond die rijk is aan ijzer, nooit op klakgrond. Het is ook geweten dat de besjes veel ijzer bevatten en goed zijn voor het bloed.

Nu liggen bosbessen of myrtilles bijna het hele jaar door in de warenhuizen en bij de betere groetenwinkels. In de vorm van confituur bestaan bijna in alle confituurmerken. We kunnen ze ons ook diepgevroren aanschaffen en in yoghurt met fruit worden ze ook aangeboden.

Vorig jaar in het Duitse Winterberg zag ik nog mensen ‘blaubeeren’, zo noemen bosbessen in het Duits, hoewel ze ook Heidelbeere zeggen tegen Vaccinium: dat is dan de wetenschappelijke naam van de bosbes. Een plant die tot de Ericaeae of heidefamilie behoort.

Karel De Pelsemaeker   [email protected]

 

3 REACTIES

  1. Omdat ik reeds enige mails ontving met de vraag’ waar ik zo een bosbessen heb kunnen kopen?’
    Ik kocht hem, rond 1995, in Flobecq dorp op het adres André Nouilleplein. Daar was toen een winkel waar je ook alles kon kopen om wijn te maken. Dit huis is nu nog steeds mooi versierd alsof je bij een wijnboer zou terechtkomen.

    – Kdp –

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here