Zottegem blij met Beemdkroon

1
253

De stad Zottegem liet een infobord plaatsen om de aanwezigheid van de zeldzame plantensoort Beemdkroon te beklemtonen.

“We hebben het maairegime aangepast in samenspraak met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen”, licht schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) toe. “Beemdkroon is een voor onze streek immers een bijzondere en vrij zeldzame plant die bloeit van mei tot diep in de herfst. Het is trouwens één van de aandachtssoorten van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, omdat de soort in Vlaanderen duidelijk achteruit gaat. Binnen het werkingsgebied van het regionaal landschap, dat zich uitstrekt over 17 gemeenten, zijn amper een tiental vindplaatsen gekend. Om dit te beklemtonen wordt de bevolking op de hoogte gebracht van het unieke karakter van deze plant via een infobord.”

 

1 REACTIE

  1. Wat een mooi initiatief! Het is waar ‘Beemdkroon’ wordt heel zeldzaam,. We mogen het ook niet verwarren met ‘Duifkruid’ de goed op beemdkroon lijkt. Het onderscheid tussen beide ligt in de bloemhoofdjes.
    De bloem van Beemdkroon heeft een kelk met zeer korte tanden, duifkruid daarentegen heeft een kelk met vijf lange donkere tanden. Nog een andere blauwbloemige die we nu langs de stratenkanten aantreffen is wilde cichorei, ik zag er gisteren nog in Aalst toen ik in file stond om het rondpunt, De haring, op te rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here