En eentje uit de duizend voor Manneken-Pis!

0
57


E-mail uit Goeferdinge: persbericht

Als medewerker van De Beiaard en als gids , ontvang ik regelmatig teksten over evenementen die ergens in het land doorgaan, deze keer van een vertrouwde contact persoon uit Brussel. Karel De Pelsemaeker.

Brussel, 12 mei 2018  – Het grootste monument van de hoofdstad schenkt  haar kleinste standbeeldje een 1000e  pakje! Manneken-Pis kreeg vandaag een bijzonder kostuum van het Atomium dat dit jaar zijn 60e verjaardag viert. De Belgische ontwerper Jean-Paul Lespagnard werd voor deze gelegenheid gevraagd het kostuumpje te creëren.  De plechtigheden vonden plaats in het Stadhuis in aanwezigheid van de gezagsdragers van de Stad Brussel, de Orde van Manneken-Pis en verschillende genodigden.

 Het was zaterdag 12 mei rond 11 :00 koppen lopen in het Stadhuis van Brussel om het schitterende 1000e kostuumpje voor Manneken-Pis te ontdekken. “ Tot op vandaag was dit een goed bewaard geheim! “ legt Karine Lalieux, Schepen van Cultuur van de Stad Brussel uit. ”Vanmorgen werd de gulle schenker onthuld, m.n. het Atomium dat dit jaar zijn 60e verjaardag viert. Een uitgelezen kans om de belangrijkste ambassadeurs van Brussel samen te brengen en dat van de grootste tot de kleinste! Bovendien, en dit is een grote première, is het pakje lichtgevend en zal Manneken-Pis zijn pakje aanhouden tot zondag 20:00”.

De Belgische ontwerper Jean-Paul Lespagnard die het zilverkleurig pakje creëerde, liet zich inspireren door de kleur van de beruchte bollen. Het kostuumpje kreeg er een neonstructuur bovenop die aan de stadsverlichting van de jaren ’50 en het vuurwerk van Expo 58 doet denken. “Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag is het Atomium, het meest Belgische der monumenten, erg blij het 1000e kostuum aan het “manneken1000” of het Brusselse ketje te mogen schenken. En hier een hedendaagse en Belgische ontwerper bij te kunnen betrekken. Deze viering huldigt de twee meest symbolische vertegenwoordigers van onze hoofdstad”, legt Arnaud Bozzini , directeur van de tentoonstellingen in het Atomium uit. En Jean-Paul Lespagnard voegt daaraan toe:  “Toen ik als kind uit Luik naar Brussel op bezoek kwam, was een wandeling naar Manneken-Pis verplichte kost. Later tijdens mijn ontelbare feestnachten , gingen we eerst een groepsfoto met de vrienden voor het manneken maken. Nu ik volwassen ben, heb ik de eer het duizendste pakje van het Brusselse symbool te creëren en dat voor de verjaardag van het Atomium. Met de lichten van de stad. En het vuurwerk dat je ‘s avonds in de hemel zag naar aanleiding van de Universele Tentoonstelling. En de flitsen die je weerspiegeld zag in de metalen bollen van ons dierbaar monument”.

Tot 17:00 is de GardeRobe van Manneken-Pis die een ongelofelijke collectie pakjes van het ketje bewaart, gratis toegankelijk. Voor de gelegenheid is een speciale vitrine aan “Expo 58” gewijd en kan je er 9 kostuums bewonderen die in het kader van dat evenement geschonken werden. Het 1000e kostuum is vanaf dinsdag in het museum te bezichtigen.

Amusant knipoogje: het is vandaag, 12 mei, ook de 84e verjaardag van een van de trouwste vrienden van Manneken-Pis, Edmond Vandenhaute, voorzitter van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis. Op uitnodiging van de Stad blaast hij er zijn 84 kaarsen uit!

Het bewaren van het 1000e kostuum

Het oudst bewaarde kostuum in de GardeRobe van Manneken-Pis dateert van 1747.  In dat jaar schonk Lodewijk de XVe  een pakje in de hoop hiermee vergiffenis te krijgen voor de poging tot diefstal van Manneken-Pis door zijn garnizoen dat toen in Brussel stationeerde. Maar onlangs ontdekten. Ondertussen weet men dat de traditie om Manneken-Pis aan te kleden, teruggaat tot tenminste 1615. Op een schilderij van Denis Van Alsloot uit 1616 dat onlangs ontdekt werd, zie je Manneken-Pis in een burgerlijke herdersplunje op de processie van de Ommegang in 1615.

 

GardeRobe MannekenPis

Eikstraat 19, 1000 Brussel

www.mannekenpis.brussels

Van dinsdag tot zondag van 10 :00 tot 17 :00. Gesloten op maandag.

Perscontact

Anne-Sophie VAN NESTE

  1. T. +32 (0)2 279 64 02 – M. + 32 475 826 741

anne-sophie.vanneste@brucity.be

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here