In Tubeke bij de Rode Duivels

0
108


E-mail uit Goeferdinge

Brusselsestraat 484, 1480 Tubeke

                             Plaatste ik mijn gps

 

Al in mijn kinderjaren trokken we naar ‘Tubize’; Gustaaf, de broer van onze papa, woonde daar. Onze ‘nonkel Taaf en tante Reda’ waren na de Tweede Wereldoorlog met hun gezin naar Tubeke gaan wonen. Nonkel Taaf had daar werk gevonden in de hoogovens van ‘Forges de Clabecq’, een industrie die aan het Kanaal Charleroi-Brussel lag. Ik schrijf ‘lag’ en ga ‘subiet’, zoals ze dat in Brabant zeggen’, deze verleden tijd nader verklaren: het kanaal ligt er nog steeds maar gloeiendhete metaalindustrie, die ooit Wallonië rijk maakte, is al decennia lang uitgedoofd.

Aan de ander kant van het kanaal ligt nu nog steeds de gemeente Tubize, een Waals-Brabantse arbeidersgemeente die allures van een stad heeft. Tubize ligt op de taalgrens met Lembeek (de gemeente van de lekker Geuze-Boon) en noemt in het Nederlands Tubeke. Tubeke of Tubize, is gefusioneerd met Klabbeek (Clabecq), Oostkerk (Oisquercq) en Sinte-Renelde  (Saintes). Deze plek wordt al vroeg vermeld als Tweebeek. De naam Tweebeek komt voort uit het feit dat de samenvloeiing van de Zenne en de Senette hier plaatsvindt. Nog oudere vermeldingen zijn Thobacem en Tubecca, met als Germaanse stammen ‘twô’, twee en ‘baki’, beek.

Twee jaar geleden in oktober trokken mijn echtgenote Vera en ik eens naar Tubize. We waren er gaan rondzeilen om te zien hoe het met de afwerking van het nationaal voetbalcentrum zat. In december 2014 stond over Tubize en over de ontwikkeling van het nationaal voetbalcentrum daar, in de meeste Waalse kranten nog het volgende te lezen: ‘De ontwikkeling en de afwerking van het nationaal voetbalcentrum in Tubeke is in een stroomversnelling beland!

Twee jaar later, of op vrijdag 29 september 2016, zag ik dan op het nieuws en las ik in een Waalse krant: “In Tubeke naast het vernieuwde trainingscentrum van de Rode Duivels is ook het ‘Martin’s Red Hotel’ nu officieel geopend!”

 

 

De inhuldiging werd opgeluisterd door enkele bekende gezichten. Onder de aanwezigen waren onder meer bondsvoorzitter François De Keersmaecker en bondscoach Roberto Martinez. ‘Het is vandaag een heuglijk moment voor de Koninklijke Belgische Voetbal Bond, het is ook een belangrijk moment in onze lange geschiedenis’, verklaarde De Keersmaecker toen. – Het Belgian Football Center wordt voortaan meer dan ooit de thuishaven van onze nationale ploegen en scheidsrechters, en samen met de organisatie van opleidingen en evenementen zal deze plaats echt – onze thuis – zijn. Ik wil graag de gemeente Tubeke, de Regio Wallonië, de Federatie Wallonië-Brussel, de provincie Waals-Brabant en UEFA en FIFA bedanken voor hun steun gedurende de verschillende fases van de realisatie van dit mooie hotel.”

Het hotel telt 79 kamers. Verder is er een uitgebreide fitness- en verzorgingsruimte met sauna en hammam en medisch kabinet voorzien! Er is ook een sportbar, een restaurant en een aula met 160 plaatsen. Tot slot zijn er ook 5 vergaderzalen die vernoemd zijn naar historische toernooien uit de Belgische voetbalgeschiedenis.

Martin’s hotel, is een hotelketen die onder andere hotels heeft in Brugge, Brussel, Genval, Leuven, Mechelen en Waterloo.

Het nationaal voetbalcentrum is een project dat gestart werd met het geld dat België overhield aan Euro 2000 en waarvoor de Belgische voetbalbond ook partners heeft gevonden om de bouw te voltooien en het hotel uit te baten. In 2005 werd een eerste deel gebouwd maar het hotel raakte niet uit de steigers. ‘Met het hotel hebben we weinig geluk’, zei bondsvoorzitter François De Keersmaecker toen. Pas in 2011 werd het dossier met de komst van CEO Steven Martens flink aangepakt! Voor de uitbating van het hotel wordt in zee gegaan met Martin’ s Hotels. Het wordt een 4-sterrenhotel met als naam – Martin’s Red – ‘Red’om een raakpunt met de ‘Rode’ Duivels in het achterhoofd te houden.

‘Ons doel is ook om van Tubeke het kloppende hart van het Belgische voetbal maken’, voegde sportdirecteur Paul Allaerts er nog aan toe.

Wij trokken alvast op woensdag 5 oktober 2016 nog eens naar Tubize. Op dat ogenblik was het een overvolle gemeente waar overal aan de wegen werden gewerkt en daardoor niet parkeervriendelijk was. In het hart van deze, bergop en bergaf, gemeente was het een werkelijke prestatie om een parkeerplaats kunt bemachtigen.

Tubize is heel kosmopolitisch en heeft een groot aanbod aan restaurant o.a.: Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en Aziatische en uiteraard Belgische eetgelegenheden.

 

Toen wij op 5 oktober om 10u30 aan het op onze gps ingestelde adres, Brusselstraat 484, 1480 Tubeke, aankwamen was het Martin’s Red hotel streng bewaakt door politie en mocht niemand het hotel binnen want ‘De Rode Duivels’ hielden er een oefenwedstrijd!

We mochten wel enige foto’s nemen van het Hotel maar mochten zeker niet naar het restaurant om er, zoals we gepland hadden, te lunchen.

Tijdens deze oefenwedstrijd gebeurde er achter gesloten deuren wel een primeur. Die wedstrijd werd namelijk voor de eerste keer gefilmd door een drone. ‘Dat is om tactisch te kunnen werken’, verklapte bondscoach Roberto Martinez. ‘We zijn met de nationale ploeg telkens slechts enkele dagen samen en daar moet je het maximum uithalen. De beelden van de drone geven ons heel wat snelle en nuttige informatie over de spelers. Het weer kan de enige spelbreker zijn, ze hebben me toen ook verteld dat het Belgische weer wel eens problematisch zou kunnen zijn, maar tot nu toe hebben we geluk gehad.’ Inderdaad op 5 oktober 2016 was heel zonnig! Omdat ze ons daar toen niet konden binnenlaten waren we met enige met spijt in het hart weggegaan.

M’n eega Vera had dit goed onthouden. Nu, bijna twee jaar later, had ze zonder dat er iets vanaf wist, daar op data van 3 tot 6 mei 2018, een weekend gepland. Ze deed dit omdat we op 4 en 5 mei, respectievelijk voor de wet en voor de kerk, vijfenveertig jaar getrouwd waren. Ze vroeg daar ook voor onze dochters met echtgenoten en voor onze kleinzonen een kamer. Dit omdat ze allemaal van voetbal houden, twee van onze kleinzonen, Lander en Felix zijn zelfs met voetbal erg begaan, ze spelen allebei bij Sparta Moerbeke. Onze twee andere kleinzonen Tijl en Toon hebben ook een boontje voor het wielrennen, onze elfjarige Tijl mag zich zelfs coureur, noemen want hij is aangesloten bij ‘Wielerclub Onder Ons Parike’ en koerste bij de miniemen al twee wielerwedstrijden. Het feest werd nog completer want Vera had haar zus Erika, hierover ingelicht. Ook zij wou onmiddellijk mee, samen met haar man ‘onze nonkel Bertrand’ boekten ook zij er een kamer ook hun gehuwde kinderen en kleinkind mochten mee. Het werd een heel mooi weekend en een prachtig ‘Saffieren huwelijksfeest’!

Bedankt Vera! Ook aan onze nakomelingen en familie bedankt voor het schitterend weekend dat we in het Rode Duivels hotel in Tubeke mochten beleven.

Ik kan deze plaats, die wel nog wat gebreken heeft, aan iedereen die van voetbal houdt aanraden. Google maar eens op: https://www.martinshotels.com/nl/hotel/martins-red/the-hotel

 

Karel De Pelsemaeker

PS: voor meer informatie over onze coureur Tijl Thomas kunt u googelen op:

http://www.woop.be/woop_rendet.php?id=tht18

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here