“Kinderen gooien met bebroede eieren op de geiten”

0
1439


Vorig weekend was de kinderboerderij de “Vierhoekhoeve” terug open voor iedereen.
Wij vragen geen ingang, maar willen graag respect en het gebruik van een consumatie.
Na één weekend vragen we ons af waarom we dat eigenlijk nog doen. We willen graag een ‘community’ opbouwen, we delen graag onze boerderij (omdat er ook steeds minder zijn), maar we begrijpen ook waarom in Planckendael de beslissing genomen is om alles op slot te doen.

Respect is soms ver te zoeken.
Gisteren waren er kinderen (bebroede?) eieren op onze geiten aan het gooien, wat nog veel erger is dan de geiten opnemen (wat ook niet mag – de regels en voorschriften hangen nochtans op)…maar het ergste is, als één van onze medewerkers de kinderen berispt, dat de ouders klaar staan met een hele tirade, “dat we hun kinderen niet te dicteren hebben”.

Dit maakten we de vorig jaar mee op onze hoeve:
“een hele boom vol mooie, groene vijgen afgeplukt om mee te spelen. De vruchten lagen het hele grasveld door; stro dat in een hok in een baal zit, ligt ineens over de hele stal en boerderij; bakken van de dieren vol met brood terwijl er staat dat er niet gevoederd mag worden; lopen voor gek achter geiten of kippen tot ze er bijna bij vallen; een moeder die pluimen uit de staart van de pauw trekt voor haar kinderen omdat ze dat mooi vinden; een volledig nest angora-konijnen dat gestolen is (moeder incluis); het insectenhuis dat we bouwden, hebben kinderen afgebroken om er een kamp mee te maken; mensen die hun eigen taart meebrengen…of nog erger een hele tafel met brood, beleg, slaatjes, drank en bestek of nog absurder…een ijsje kopen aan de ijskar die hier voorbij rijdt en opeten op het terras van de Vierhiekhoeve.

Mensen (bezoekers) die in onze moestuin gewoon een bloemkool meenemen en zeggen dat ze dachten dat het mocht (om nog te zwijgen van de frambozen die onderweg geplukt worden). Bezoekers die een hele struik oude hortensia’s afknippen omdat ze bloemschikken doen en ze vinden dat we toch genoeg planten hebben…ik kan nog wel even doorgaan. Na het eerste weekend terras hebben we alweer een halfuur nodig gehad om het grasveld ‘afval-vrij’ te maken (speelgoedjes van de kindercoupes liggen overal, glazen in het gras, papiertjes, doosjes van ijs…) Tijdens de week houden de leerkrachten toezicht op hun kinderen, maar in het weekend zijn de kinderen hier vogelvrij. Ik kan misschien een parkwachter aanstellen, maar zou het niet beter zijn dat ouders hun kinderen in het oog houden. Als ze al meekomen…zo hadden we vorig jaar twee wenende kinderen die vroegen of we naar hun mama konden bellen om ze op te halen. Ze had ze hier namelijk gewoon afgezet om te komen spelen als dagvakantie… De Vierhoekhoeve is een prive initiatief en geen openbaar domein. Elke euro moet hier verdiend worden….de marges zijn erg klein en de ‘workload’ bijzonder groot.

Daarom vragen wij aan ons publiek en trouwe bezoekers om meer respect voor alles wat wij hier proberen te organiseren in ons pedagogisch project, en voor de natuur en voor de eigendom van de hoeve, en ook om de voorschriften na te leven” Iedereen die respect heeft voor ons werk en de hoeve, is welkom.

De Vierhoekhoeve Gijzenzele. Meer informatie over de Vierhoekhoeve kan je bekomen via deze link :http://www.devierhoekhoeve.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here