“Er is geen draagvlak voor de verkaveling ’s Hondshuffel” te Sint-Lievens-Houtem

1
537


Het actiecomité  ’s Hondshuffel is tegen het veel te groots bouwproject (met appartementsgebouwen van vier verdiepingen) en stuurde de pers haar relaas van de feiten en de stand van zaken na de jongste gemeenteraad (16.4.18)

Ongehoord zegt het actiecomiteé!

Dat is de mening van het actiecomité na de schertsvertoning op de gemeenteraad donderdagavond. De stem van raadslid Christiaan de Keyzer, verkozen voor Open VLD maar al maanden in onvrede met de eigen partij en hengelend naar een verkiesbaar plaatsje op de lijst van Nieuw Houtem, besliste over de aanleg van de wegen voor de geplande megalomane woonwijk in ’s Hondshuffel-Hofkouter. Hij stemde tegen de standpunten van zijn eigen partij in mee met Nieuw Houtem om zo zijn zitje in de volgende gemeenteraad veilig te stellen.  Vele tientallen aanwezigen waren op die manier getuige hoe er alweer een loopje genomen werd met de democratie.

Zoals te verwachten bestond de gemeenteraad vooral uit een one man show van burgemeester Latoir die op tergend trage wijze nog maar eens de historiek van het woonuitbreidingsgebied uit de doeken deed. Hij noemde het een paar keer ‘de laatste kans van Houtem’  om woonuitbreidingsgebied aan te snijden. Gefundeerde bezwaren en argumenten van de omwonenden werden met cijfers en veel holle woorden stuk voor stuk van tafel geveegd. Alleen wat de te verwachten verkeersdrukte betreft, heeft de burgervader blijkbaar ook ernstige twijfels.

De oppositiepartijen namen één voor één het woord, waarbij duidelijk werd dat het het project absoluut niet gesteund wordt, niet alleen door de omwonenden maar ook niet door de ruimere bevolking.

Jeroen Prové, gemeenteraadsvoorzitter en met Open VLD coalitiepartner van Nieuw Houtem, lichtte zijn partijstandpunt vakkundig toe waarbij hij aangaf in deze zaak de politiek partner niet te volgen wegens de vele onduidelijkheden.

Ook Nadia De Troyer (NVA) uitte heel wat terechte bezwaren en deed een oproep tot redelijkheid. Ze gaf aan dat er nog heel wat bouwpercelen liggen in de gemeente.  Tom De Meyer (SPA) kwam gevat uit de hoek en was vooral bezorgd over de grootschaligheid (eveneel woningen als in heel Zonnegem op een paar voetbalvelden) en de ontsluiting van de wegen.  Bernard Van Pamel (CDV) vroeg zich af of het normaal is dat er eerst een oprit en een tuin wordt aangelegd, vooraleer men weet of er wel een goedkeuring komt voor de bouw van een woning? Hij stelde voor om de zaak uit te stellen  en over de partijgrenzen heen samen te zoeken naar een oplossing.

Daar had de burgemeester echter geen oren naar. Er werd gestemd meerderheid tegen oppositie. Door de afwezigheid van een raadslid van Nieuw Houtem was het ‘de mol’ Christiaan De Keyzer die –niet gesteund door enige betrokkenheid of dossierkennis- meestemde met Nieuw Houtem in de hoop zo een verkiesbaar plaatsje te krijgen op de lijst van de burgemeester. ‘Beschamend’, merkten vele toeschouwers op, waarbij ze zich afvroegen of dergelijk gedrag hem één stem meer zal opbrengen.

Het is duidelijk dat er absoluut geen draagvlak is voor de aan te leggen verkaveling.  Het actiecomité geeft niet op.  Donderdag is er een veldslag verloren, maar de strijd gaat verder. In oktober zal de rekening ongetwijfeld gepresenteerd worden aan de meerderheid.

VERSHEIDSDATUM VERSTREKEN? Bij een aantal aanwezigen op de gemeenteraad was achteraf heel wat gemor te horen betreffende de gang van zaken. Terwijl in veel gemeenten een burgerbeweging ontstaat, waar over de partijgrenzen heen samen gewerkt en gedacht wordt hoe het samenleven in de gemeente beter kan worden georganiseerd en waarbij de mening van de bevolking steeds wordt gevraagd, zien we in Sint-Lievens-Houtem hoe Nieuw Houtem meer en meer vervalt in de oude politieke cultuur: het grote eigen gelijk en heers en verdeel.

Aldus het actiecomité ’s Hondshuffel in een reactie naar de pers.

1 REACTIE

  1. In Houtem staan de huizen nu al meer dan een jaar te koop omdat ze geen koper vinden ! Nu gaan ze nog eens zo’n groot project door de keel van de burgers duwen…hoeveel appartementen en huizen gaan in dit project blijven leeg staan ? Maar ja…het is de graaicultuur in Houtem dat telt,niet de burgers !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here