E-mail uit Goeferdinge: We trokken naar het Groothertogdom Luxemburg!

0
83

Tussen de vlaktes en de bossen, de meren en rivieren, zijn de landschappen van Luxemburg zowel fascinerend als bekorend, betoverend ook!

In het GHL een museum bezoeken is steeds een belevenis, dit omdat de musea er van heel hoge kwaliteit zijn! Wij kozen voor ons verblijf, van één week, Vianden,  in het mooie hotel Belle Vue, een viersterrenhotel met zwembad, sauna en fitnessruimte. Ik durf deze plek aan iedereen aanraden, omdat alles daar heel verzorgd is, ook het ontbijt en het avondeten. Vanuit onze verblijfplaats ontdekten we reeds heel interessant plekken, o.a.: het kasteel van Vianden. Dit paleis-kasteel is een van de grootste en mooiste feodale residenties uit de Romaanse en Gotisch geschiedenis van Europa. In het kasteel van Vianden konden we onder andere een oud wandtapijt bewonderen dat mogelijks in Geraardsbergen werd vervaardigd.

Naar Clervaux, dat op ongeveer 20km van Vianden ligt, trokken we speciaal naartoe om in het kasteel van Clervaux de fotocollectie ‘The Family of Man’ te bezichtigen: een collectie van 504 zwart-wit foto’s die door UNESCO geklasseerd werden. In 1955 al werd deze collectie, door de Luxemburger Edward Steichen, samengesteld voor het New Yorkse,  ‘Museum of Modern Art’, nadien ging deze fotocollectie de wereld rond. Nu blijft deze unieke verzameling voor altijd in Clervaux! Tussen Vianden en Clervaux liggen enorm grote akkers waar nu de leeuweriken, en de geelgorzen zingen en waar nabij de boerderijen, in de boomgaarden, de vinken hun territorium verdedigen  en de zwaluwen en de mussen hun nesten terug innemen.

Wij trokken ook eens naar Hoscheid een dorpje dat tussen Vianden en Diekirch ligt en waar we een ‘Klankenwandeling’ afstapten. Langs een toch wel tamelijk moeilijk parcours met een niveau verschil van wel vijfhonderd meter, daalden  we en klommen we langs rotspaden en langsheen kabbelend of snelstromende beekjes. We vertoefden hierdoor meer dan drie uur in de volle natuur:  ‘ Alles ligt in het “Erkend Natuurgebied van de Our”. Een gebied waar kunstenaar uit Luxemburg en uit ander landen instrumenten geplaatst hebben waar je klanken kunt horen die aangepast zijn aan de plaatsen waar ze staan en zeker de natuur niet storen. Bij onze terugweg naar huis bezochten we het Kasteel van Seneffe. Seneffe ligt in Henegouwen en niet ver van de luchthaven van Charleroi. Het is een prachtig domeinkasteel en één van de plaatsen die er voor zorgt dat onze buutprovincie Henegouwen een ware toeristische provincie is. Wij genoten in de moderne orangerie van het kasteel van een heerlijk driegangen lunch en wandelden daarna een klein deel van het erom grote domein af.

Aangezien er veel mensen van bij ons, uit Zuid-Oost-Vlaanderen, naar de luchthaven van Charleroi trekken is het toch  interessant om te weten dat er op een vijfentwintigtal kilometer daar vandaan een unieke plek bestaat waar er steeds wat te doen is.
Google alvast eens op: http://chateaudeseneffe.be/nl/over-het-domein/het-park-en-de-tuinen

Met beste lentegroeten,
Karel De Pelsemaeker

Google ook eens op:
https://www.visitluxembourg.com/nl/plaatz/museum/the-family-of-man
www.naturpark-our.luwww.castel-vianden.lu en www.victor-hugo.lu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here