Lentewandeling in Velzeke met Julius Caesar en Jan De Lichte

0
124


De weervoorspeller kondigt prachtige zonnige dagen aan, een ideale gelegenheid om de wandelwegen van Velzeke en Strijpen te herbeleve

In de Vlaamse Ardennen is heel wat geïnvesteerd in wandelinfrastructuur (o.a. nieuwe zeskantige palen met nummers), nieuwsgierig naar het traject, trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we de wandeling in lusvorm afstappen. We vertrekken aan het PAM in Velzeke (de Paddenstraat 28), waar we een parking zoeken voor de auto. Zoek de start van de wandeling aangeduid door een zeskantige houten paal met nummer 92, en volg verder de nrs: 88,81,66,67,68,79,84,85,90, 91,92. Opgepast in De Velzekestraat voert de provincie Oost-Vlaanderen slibruimingswerken uit, op die plaats is de zeskantige paal verborgen achter de aankondigingsborden (zie afzonderlijke foto). Geniet alvast ten vollen van de groene long van Zottegem en van de muzikale vogelconcerten, ze zijn volkomen gratis. De volledige uitgestippelde wandeling is ongeveer 10km. Voor de recreatieve wandelaar beslaat de Velzeekse wandeling zeker 2,30 uur.

 

Volgens de geschiedenis is bendeleider Jan De Lichte, geboren in de omgeving van de Driesmolen in Velzeke, nauw verboden met het dorp. Zijn daden waren zeker niet fraai te noemen, het begon met stelen (uit armoede) en eindigde met moorden. En dan is er ook Julius Caesar van wie een standbeeld staat in Velzeke. Het is duidelijke dat met Julius een link wordt gelegd naar het Gallo-Romeins museum. Een bezoek aan het PAM is een aanrader, het hoeft niet direct na je wandeling maar het PAM bezoeken moet je zeker eens doen.

Foto’s en verslag : Herman De Knijf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here