Open-VLD wil bredere fietspaden

1
22

Lode Bruneel en Tania Braems bredere fietspaden

Zottegem, 14/03/2018 – Oppositiepartij Open-VLD pleit voor ‘sociale’ fietspaden waar je met twee naast elkaar kan rijden.

“Er werden de laatste jaren fietspaden in de Doolstraat, Wurmendries en binnenkort ook in de Bosveldstraat aangelegd”, aldus Open-VLD voorzitter Lode Bruneel en bestuurslid Tania Braems. “Dat is uiteraard positief maar telkens zijn ze amper 1 meter breed, terwijl de minimale breedte van een eenrichtingsfietspad volgens Wegen en Verkeer minstens 1,5 meter moet zijn. Je kan er dus niet met twee fietsers gezellig naast elkaar rijden, laat staan dat je fietsers vanuit de tegenovergestelde richting vlot kan kruisen. Als je een andere fietser dreigt te kruisen dient één van beide zijn fiets het pad af te sturen. Wie dat is heb je hopelijk uitgemaakt voor je op elkaar knalt. Enige voorrangsregel geldt hier niet. Ik stel me met het oog op zes jaren van het Belgisch Kampioenschap in Zottegem en onze buurgemeenten de vraag wat gaan we doen als wielerminnend Vlaanderen effectief in grote getale naar Zottegem afzakt? Gaan we bordjes plaatsen dat naast elkaar fietsen op onze nieuwe fietspaden verboden is?” In een reactie laat schepen Peter Vansintjan (CD&V) weten dat de keuze weloverwogen is. “Die fietspaden worden aangelegd op landwegen waar ook landbouwvoertuigen rijden. We namen daarom de breedte tussen de wielbasis zodat landbouwvoertuigen de fietspaden niet beschadigen. Bovendien dreigen bredere voetpaden ook al vlug door wagens te worden gebruikt.”

1 REACTIE

  1. Ach, het is nooit goed voor iedereen. Ik weet één ding… als fervent jogger en fietser zie ik dat er vaak wordt gebruik gemaakt van deze nieuwe fietspaden die voorheen modderwegen waren. Nog nooit zag ik een probleem als fietsers elkaar moeten kruisen. Eén van beiden gaat op zij… en we zeggen zelfs “goeiendag”. 🙂 Wij, zwakke weggebruikers, zijn al heel blij dat we er rustig en proper kunnen fietsen zonder gevaar van vrachtwagens of auto’s. Bovendien vind ik een breder fietspad ongepast want het landelijke karakter van een ‘landbouwweg’ gaat er door verloren. Overigens zal wielerminnend vlaanderen niet naar Zottegem afzakken voor deze landelijke fietspaadjes… de Paddestraat en de Vlamme zal wel hoger op hun verlanglijstje staan! 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here