VIDEO: Koning en Koningin op weg naar Geraardsbergen!

0
1

ge.jpg

27/11/2017 – Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen laat weten dat Koning Filip en Koningin Mathilde aanwezig zullen zijn op het Krakelingenfeest van 25 februari 2018.

De vraag werd reeds gesteld in september 2016 onder verwijzing naar de viering van de 950 jaar oude stadskeure in 2018. Dievrijheidskeure uit 1068 is de oudste van Vlaanderen en de op één na oudste van België. Daarbij werden nieuwe vrijheden gegeven aan wie zich in de nieuwe stad zou komen vestigen. Op die manier werd een strategische vesting gebouwd op de grens van het graafschap Vlaanderen met Henegouwen en Brabant.

Burgemeester Guido De Padt is opgetogen: “Voor onze stad is het een hele eer om het koningspaar te mogen verwelkomen. Het is tevens een bewijs dat men belangstelling opbrengt voor de cultuur-historische troeven van Geraardsbergen en tegelijkertijd een opsteker voor al die vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat ons Krakelingenfeest werd erkend als UNESCO-erfgoed.”

Schepen van feestelijkheden Kristin Vangeyte sluit zich daarbij aan: “Ieder jaar geven alle participanten en het Krakelingencomité het beste van zichzelf om een fantastisch totaalspektakel neer te zetten. Het koninklijk bezoek in 2018 zal zeker de adrenaline doen stijgen. Als bevoegd schepen voor Krakelingen ben ik er steevast van overtuigd dat de stoet naar aanleiding van 950 jaar stadskeure een topper wordt.”

Enkele sfeerbeelden van de vorige edities van Lisa Bilterijst Photography en ook unieke beelden van de Krakelingenworp in 1958.

Krakelingenworp in 1958

Unieke beelden van Krakelingenworp,gefilmd in 1958. Al eeuwenlang vindt jaarlijks de krakelingenworp plaats in Geraardsbergen. De druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers trekken naar de top van de Oudenberg. Daar moeten de notabelen uit een 400 jaar oude zilveren beker een slok wijn met een levend visje opdrinken. Daarna gaat de eigenlijke worp van zo’n 10.000 krakelingen van start. Eén ervan geeft recht op de gouden krakeling, een juweel in de vorm van het beroemde broodje.

Posted by Geraardsbergen – Toen en Nu on Saturday, May 25, 2013

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here