Een ‘meutte’, verzeild in de Vlaamse Ardennen

2
6

koeien in de weide IMG_5640

Vlaamse Ardennen, 20/05/2017 -Wat  doet een ‘meutte‘ in de Vlaamse Ardennen? ‘Meutte‘ is een dialectwoord dat vooral voorkomt in het Hageland. Een ‘platte meutte‘ is daar een kalf. Men zou iemand ook een ‘platte meutte‘ kunnen noemen wanneer die weinig moed toont. Maar wie u een ‘meutte‘ noemt vindt u ook een beetje dwaas. Zoals een West-Vlaming zijn lief ‘mijn schete‘ noemt, zo zou een Hagelander zijn lief ‘mijn meuteke‘ kunnen noemen, want het heeft ook iets snoezigs. Deze foto’s zijn genomen door een meutte,… ik bedoel,… een Hagelander die verliefd werd op een Vlaams Ardenneese deerne. ‘De meutte‘! Gelukkig trekken deze beestjes zich daar niks van aan. 


En wie denkt hier een fantastische reportage te vinden over doorgedreven dialectiek en uitgesproken taal, dat is ook ‘een meutte‘ want dat soort reportages en columns krijgt u steevast op vrijdag. U bent dus te laat! #kerekewere of kom volgende vrijdag nog eens terug. Ongeduldig? Een goeie plek voor leesvoer en taal is : https://www.de-beiaard.be/db-magazine/. Maar geniet eerst van de bovenstaande plaatjes.

De Vlaamse Ardennen,… daar moet je niks over vertellen. Dat moet je beleven! (SjK)

2 REACTIES

  1. Waarde redactie
    Als kleinzoon van een keuterboer uit Schillebeek en als zoon van een drukker beleefde ik veel plezier aan onderstaande tekst over “meutte”, een woord dat me boeit en waarover veel te schrijven valt. In feite gaat het over “een mutten” en “een meute” twee woorden die -in verschillende betekenissen- in onze Vlaamse en Brabantse dialecten zijn te vinden. Mag ik er wat meer over schrijven? Zonder de auteur de les te lezen?
    Groeten
    Albert

  2. Albert, ja hoor. Daar mag je meer over schrijven. Ik spelde, als kleinzoon van boeren en bierventers, de meutte fonetisch, zoals een Hagelander het uitspreekt. Eigenlijk met een kort klinkende ‘ui’ ipv ‘eu’. Zo heb ik wel wat kennis maar feitenlijk was mijn tekstje in sé bedoeld om de aandacht te vestigen op onze schrijvers en columnisten (waaronder jezelf). Een meute is iets anders, al leeft de meutte graag in een meute. Op dat vlak zijn veel mensen meuttens. Ik kijk uit naar je tekst over de mutten. Een ander woord is ‘morten’ vanuit het spreekwoord ‘komt ne weer terug wanneer de morten gezogen is’,… maar ook dat is oud en zeer lokaal dialect. Carl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here