Ree aan opmars bezig in regio, N42 kan stoorzender zijn

1
0
wp-image-1156168759jpg.jpg
Zottegem, 01/02/2017: De ree die vanmorgen werd gespot langs Langedries in Sint-Goriks-Oudenhove blijkt niet zo uitzonderlijk te zijn. Thijs Haustraete van Natuurpunt Zwalmvallei laat weten dat reeën zeer normaal zijn in België. ‘De laatste 10 jaar is de ree aan een heuse opmars bezig, zowel vanuit de Scheldevallei als vanuit de diepe Vlaamse Ardennen’ Thijs pleit voor een ecotunnel om de kansen van de ree en vele andere soorten te vrijwaren. 
Het was de vrouw van Zottegems gemeenteraadslid Matthias Diependaele die vanochtend de foto’s nam. Hoe leuk het zien van een ree ook is, uitzonderlijk is het beeld dus niet. ‘Het is geen uitzonderlijke waarneming’, aldus Thijs.  ‘Graag maak ik gebruik van deze berichtgeving om aan te tonen dat de toekomstige N42 een probleem kan zijn voor deze en vele andere soorten (egel, vos, konijn, kikkers en salamanders, …). Het wordt een ware muur waar migratie niet meer mogelijk is voor vele soorten (muv de vliegende soorten).’
wp-image-336010926jpg.jpg
‘Er staat een voetgangerstunnel gepland onder de N42, misschien kan Matthias er mee voor zorgen dat dat een ruime ecotunnel wordt? De reden dat reeën en andere grote zoogdieren terugkeren is de toename aan natuurgebied in de Zwalmvallei, de goede afspraken met de jagers en vooral de reeën zelf die zich beginnen aanpassen aan de verstedelijkte gebieden.’

 

1 REACTIE

  1. Onduidelijke foto’s laten niet goed toe de soort exact te bepalen. Reeën en damherten zijn inderdaad aan een opmars bezig. Als ik dit dier moet determineren dan zou ik eerder voor een damhert gaan. De ree heeft een gedrongen kop en een witte spiegel, ook de omvang van het dier laat eerder vermoeden dat het een damhert is. Recentelijk werden in Brakel, Elst nog 2 damherten aangereden. Iets wat in vogelvlucht slechts een paar kilometer is (ook daar werd verkeerdelijk gesproken over reeën). Duidelijkere foto’s of betere resolutie zouden toelaten het exact te determineren. De N42 zal echter niet het enige probleem zijn. Reeën zijn schuw en hebben rust nodig. Teveel verstoring in hun habitat zal ertoe leiden dat ze wegtrekken. Ook zijn de veelvuldig wandelaars met loslopende honden een probleem, iets wat al meermaals werd aangekaart bij de lokale politie en waarvoor zelfs GAS boetes bestaan. Sensibilisering van de buitengebruikers over wat wel en niet mag zal zeker bijdragen aan de verdere uitbreiding van deze diersoorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here